IELTS Speaking Hometown, Accommodation, Where you live - Mẫu

IELTS Speaking Hometown, Accommodation, Where you live: Bài mẫu và Lưu ý

IELTS Speaking Hometown, Accommodation, Where you live là một trong những chủ đề quen thuộc trong kỳ thi nói IELTS. Trong bài viết lần này, IZONE sẽ định hướng cho các bạn các cách xử lý khi gặp các câu hỏi Speaking chủ đề này.

Hướng dẫn làm IELTS Hometown, Accommodation, Where you live 

Để có thể trả lời tốt cho các câu hỏi liên quan đến Chủ đề Hometown, Accommodation, Where you live , các bạn cần phải có sự chuẩn bị kỹ lưỡng về kiến thức nền tảng liên quan đến chủ đề này. 

Việc trang bị cho mình một nền tảng tốt không những có thể giúp các bạn trả lời các câu hỏi IELTS Hometown, Accommodation, Where you live  một cách trôi chảy, mà các bạn có thể tự tin trả lời các câu hỏi ở bất kỳ chủ đề nào khác.

Kiến thức nền tảng Topic Hometown, Accommodation, Where you live 

Như đã đề cập ở trên, trong bài viết lần này, đội ngũ IZONE sẽ hướng dẫn các bạn cách cải thiện kiến thức nền tảng của mình liên quan đến chủ đề Hometown, Accommodation, Where you live. 

ielts speaking hometown accommodation where you live

Hướng dẫn học từ vựng

Từ vựng là một trong những nòng cốt của bất kỳ một ngôn ngữ nào. Nếu như bạn đến một quốc gia nhưng lại không biết ngôn ngữ chính được sử dụng ở quốc gia đó, thì gần như bạn sẽ không thể giao tiếp được với người bản xứ ở đó, và điều này sẽ gây ra rất nhiều cản trở trong chuyến đi của bạn. Do đó, việc cần phải xây dựng cho mình một nền tảng từ vựng tốt rất quan trọng. 

Đối với từ vựng liên quan đến chủ đề Hometown, Accommodation, Where you live , các bạn có thể tham khảo bài Từ vựng IELTS Speaking Topic Home & Accommodation – Part 1. Bài này nằm trong Chuyên mục Từ vựng mà IZONE đang cung cấp. Với chuyên mục này, Các bạn không những có thể học những từ vựng hay được rút ra từ các bài mẫu IELTS Speaking 8.0 – 9.0, mà còn học được cách phân biệt những từ vựng dễ gây nhầm lẫn.

Cuối cùng, các bạn có thể tham khảo Bảng Tổng hợp từ vựng chủ đề Hometown, Accommodation, Where you live ở phần tiếp theo.

Hướng dẫn học ngữ pháp

Ngoài từ vựng ra thì ngữ pháp cũng đóng vai trò rất quan trọng đối với một ngôn ngữ. Thật vậy, trong tiếng Anh, nếu bạn chỉ đơn giản cố gắng ghép từ vựng lại với nhau không theo một cấu trúc ngữ pháp nhất định thì người bản ngữ sẽ phải rất khó khăn mới nhận ra được ý nói của bạn. Từ đó khiến cho quá trình giao tiếp của bạn không được suôn sẻ.

Nhiều bạn cho rằng, lỗi trên là lỗi nhỏ (bởi vì người bản xứ nghe thì vẫn có thể hiểu được). Tuy nhiên, như đã đề cập trước đó, người bản xứ sẽ phải rất “cố gắng” mới có thể suy luận ra ý của bạn là gì. Và IZONE cho rằng lỗi càng cơ bản thì càng nghiêm trọng, nó phản ánh lỗ hổng trong nền tảng kiến thức ngữ pháp của bạn.

ielts speaking hometown accommodation where you live

Trong tiếng Anh thường ngày là vậy, trong kỳ thi IELTS, ngữ pháp thậm chí còn là 1 trong 4 tiêu chí quan trọng (chiếm 25% số điểm) để đánh giá khả năng tiếng Anh của bạn. Chính vì vậy, các bạn không nên chủ quan với mảng kiến thức này.

Một số bạn chia sẻ rằng, mặc dù các bạn đã nắm khá chắc các lý thuyết ngữ pháp, nhưng khi thực hành Nói thì các bạn vẫn bị mắc những lỗi sai liên quan đến ngữ pháp. Đây là một lỗi không chỉ những bạn ở trình độ Beginner(0-3.0 IELTS) mắc phải, mà những bạn ở trình độ Intermediate (4.0-6.5 IELTS) hay thậm chí những bạn ở trình độ Advanced (7.0-8.0) vẫn thỉnh thoảng mắc phải. 

Bên cạnh đó, các bạn có thể cải thiện nền tảng ngữ pháp của  mình thông qua những cuốn tài liệu học Grammar tại bài  Tổng hợp sách IELTS Grammar ôn luyện IELTS hiệu quả. 

Hướng dẫn học phát âm

Nếu như bạn chưa biết thì tiêu chí Pronunciation (Phát âm) là 1 trong 4 tiêu chí quan trọng của phần thi IELTS Speaking. Cho dù từ vựng & ngữ pháp các bạn có tốt đến đâu, nhưng nếu các bạn phát âm sai thì giám khảo cũng sẽ không hiểu bạn đang nói gì.

ielts speaking hometown accommodation where you live

Vậy để phát âm đúng thì bạn cần làm gì? Trước hết, các bạn cần phải tìm hiểu & học bảng phiên âm IPA (International Phonetic Alphabet). Đây là bảng phiên âm tiếng Anh quốc tế. Việc học bảng phiên âm này sẽ giúp các bạn biết được liệu mình có đang phát âm từ đó đúng hay không.

Bên cạnh đó, các bạn có thể tự luyện phát âm thông qua chuyên mục Luyện phát âm mà IZONE đang triển khai. Với chuyên mục này, bạn có thể nghe và chép chính tả để tăng khả năng nhận diện âm thanh. 

Ngoài ra, bạn sẽ được yêu cầu Tra phiên âm để biết rõ cách phát âm của người bản ngữ, tránh việc “chỉ nghe và bắt chước”, vì sẽ bị ảnh hưởng từ âm thanh tiếng mẹ đẻ.

Tổng hợp từ vựng chủ đề Hometown, Accommodation, Where you live 

Dưới đây là bảng tổng hợp những từ vựng hữu ích về chủ đề Hometown, Accommodation, Where you live  mà các bạn có thể sử dụng trong bài nói của mình.

ielts speaking hometown accommodation where you live

Một số từ vựng liên quan đến nơi ở, nhà cửa 

Từ vựngNghĩaVí dụ
Asset Tài sản Compared to a house, it just cost a half or a third as much, so I could use the difference as a saving to invest in stocks or some other asset.
(be) on the same level Cùng một tầng As every room is on the same level, I wouldn’t have to climb up and down the stairs just to mop or sweep the floor. 
Far away from sth Xa (so với cái gì) Years ago, when I was a little child, my family and I used to live in a small house far away from the city center. 
Entertainment facilities Tiện ích giải trí  It was a peaceful and tranquil area with a lot of fresh air, but we didn’t have many entertainment facilities such as cinemas or amusement parks.
In the heart of Ở giữa (nơi nào đó) Since my mom gave birth to my younger sister, we’ve moved to a bigger place in the heart of Hanoi. 
(be) dotted around Ở nhiều nơi Entertainment facilities or the lack of which, once the things I complained about, are no longer a problem here in Hanoi, as there are dozens of those dotted around the city.
A four-storey house Một ngôi nhà bốn tầng She lives with her family in a four-storey house.
Lick of paint Lớp sơnThe house has a yellow lick of paint from the outside, which reminds me of French architecture back in the colonial days. 
Interior design Nội thất bên trong  Entering the house, I was taken aback by the interior design. 
(be) fully refurbished Được trang bị đầy đủ The house, from what I remember, was  fully refurbished with all the mod cons, all of which were monitored automatically.
All the mod consĐầy đủ tiện nghi The house, from what I remember, was  fully refurbished with all the mod cons, all of which were monitored automatically.
Flight of stairs Nhịp cầu thang Up another flight of stairs was her room on the third floor, which contrasted sharply with other rooms in the house.
Recently- bought Mới mua gần đây People would surely buy gifts for a housewarming party if the house was recently-bought, ranging from household appliances such as saucepans and microwaves to food such as fruits or chocolates.
Household appliances Dụng cụ gia đình People would surely buy gifts for a housewarming party if the house was recently-bought, ranging from household appliances such as saucepans and microwaves to food such as fruits or chocolates.
Well-maintained Được bảo trì tốt The city offers a wide range of modern amenities such as public transportation, well-maintained infrastructure, and welfare services such as international schools and first-class hospitals.

Một số từ vựng liên quan đến những hoạt động trong nhà, đến thăm nhà 

Từ vựngNghĩaVí dụ
Tidy sth up Dọn dẹp  Another reason is that living in a flat allows me to save a lot of time in cleaning and tidying it up
Curl myself up Cuộn tròn người Also, on weekends, it’d be great if I could just curl myself up in my room, binge-watching a series
Binge-watch Cày phim Also, on weekends, it’d be great if I could just curl myself up in my room, binge-watching a series
Come over Ghé chơi On other occasions, I could even invite my friends to come over for a gathering or a slumber party. There’s no place like my room. 
A slumber party Tiệc ngủ On other occasions, I could even invite my friends to come over for a gathering or a slumber party.
Wine and dine Thết đãi  The atmosphere it gave off was rather formal that I guessed it must be the place where they often wine and dine guests to discuss business matters
Get around Du lịch At this time of year, I frequently get around late at night to catch a whiff of the aromatic scent of milk blossoms that has spread throughout the sky thanks to the breeze.
Strengthen the bond Thắt chặt mối quan hệ Affianados and coworkers rarely visit each other’s homes, but relatives and best friends do, because we Vietnamese see it as a method to strengthen family and friendship bonds
Connect on a deeper level Kết nối sâu hơn  In reality, it’s a fantastic method for relatives to connect on a deeper level, particularly at bonding occasions like Tet Holiday. 
meet-upsCác cuộc gặp mặt Also, close friends frequently have meet-ups for catching up or simply chilling together and having a nice time. 
catching-upBuổi trò chuyện Also, close friends frequently have meet-ups for catching up or simply chilling together and having a nice time. 
Chill together Thư giãn cùng nhau Also, close friends frequently have meet-ups for catching up or simply chilling together and having a nice time. 
A housewarming party Một bữa tiệc tân gia People would surely buy gifts for a housewarming party if the house was recently-bought, ranging from household appliances such as saucepans and microwaves to food such as fruits or chocolates.
Get-together Buổi tụ tập On other more casual events, such as weekend get-togethers, people would usually cook a meal together and talk about what’s going on in their lives. 
Spice sth up Tạo thêm niềm vui cho cái gì Moms and dads would talk about their kids, and the kids would come up with some amusing activities to spice the meeting up 

Một số từ vựng liên quan đến quê hương 

Từ vựngNghĩaVí dụ
peaceful and tranquilyên bình & tĩnh lặng It was a peaceful and tranquil area with a lot of fresh air
serene atmospherekhông khí thanh bìnhThe downside, however, is that I really miss the serene atmosphere of where I once grew up. 
Shopping mall (n)trung tâm đô thị mua sắm Personally, I find it tedious because there is no shopping mall or any other means of entertain
Means of entertainment: phương tiện phục vụ giải trí Personally, I find it tedious because there is no shopping mall or any other means of entertainment in this small town. 
Hotspot (n) địa điểm thu hút However, I feel it is improving day by day and becoming a potential hotspot as the number of annual visitors grows.
Sticky (adj): nồm Summer in Hanoi is super sticky due to Vietnam’s tropical climate, but there is a cold fall, which is also my favorite season
Aromatic (adj): thơmAt this time of year, I frequently get around late at night to catch a whiff of the aromatic scent of milk blossoms that has spread throughout the sky thanks to the breeze.
Scent = fragrance (n): mùi hươngAt this time of year, I frequently get around late at night to catch a whiff of the aromatic scent of milk blossoms that has spread throughout the sky thanks to the breeze.
Breeze (n): gió nhẹ At this time of year, I frequently get around late at night to catch a whiff of the aromatic scent of milk blossoms that has spread throughout the sky thanks to the breeze.
Native (n): người bản địaNonetheless, because it is highly dangerous, I urge that travelers do this under the supervision of a native
Exorbitant (adj): đắt đỏSure, living costs are exorbitant, but amenities ranging from health care to entertainment are quick and convenient.
welfare services (n)các dịch vụ cộng đồngThe city offers a wide range of modern amenities such as public transportation, well-maintained infrastructure, and welfare services such as international schools and first-class hospitals.

Tổng hợp đề thi và bài mẫu IELTS Speaking Hometown, Accommodation, Where you live 

Đề thi và bài mẫu IELTS Speaking Hometown, Accommodation, Where you live  part 1

Like other young people these days, I like the idea of living in an apartment better. For one thing, it is much more affordable to buy a flat. Compared to a house, it just cost a half or a third as much, so I could use the difference as a saving to invest in stocks or some other asset. Another reason is that living in a flat allows me to save a lot of time in cleaning and tidying it up. As every room is on the same level, I wouldn’t have to climb up and down the stairs just to mop or sweep the floor. 

 • Like the idea of + Ving: thích ý tưởng gì
 • Invest in sth: đầu tư vào việc gì
 • Asset (n): tài sản
 • Tidy sth up (v): dọn dẹp
 • (be) on the same level: cùng một tầng

I find myself most comfortable in my own room. Call me a lone wolf, but I want some alone time after a tiring day at work. A cup of tea with some biscuits would be the icing on the cake. Also, on weekends, it’d be great if I could just curl myself up in my room, binge-watching a series. On other occasions, I could even invite my friends to come over for a gathering or a slumber party. There’s no place like my room. 

 • a lone wolf: một người đơn độc
 • the icing on the cake: một điều may mắn, tuyệt vời kèm theo một điều tốt nào đó
 • curl myself up: cuộn tròn người
 • binge-watch: cày phim
 • come over: ghé chơi
 • a slumber party: tiệc ngủ

Years ago, when I was a little child, my family and I used to live in a small house far away from the city center. It was a peaceful and tranquil area with a lot of fresh air, but we didn’t have many entertainment facilities such as cinemas or amusement parks. Since my mom gave birth to my younger sister, we’ve moved to a bigger place in the heart of Hanoi. Entertainment facilities or the lack of which, once the things I complained about, are no longer a problem here in Hanoi, as there are dozens of those dotted around the city. The downside, however, is that I really miss the serene atmosphere of where I once grew up. 

 • far away from: xa (so với cái gì)
 • peaceful and tranquil: yên bình & tĩnh lặng
 • entertainment facilities: tiện ích giải trí
 • give birth to: sinh (con)
 • in the heart of: ở giữa (nơi nào đó)
 • (be) dotted around: ở nhiều nơi
 • serene atmosphere: không khí thanh bình

Personally, I find it tedious because there is no shopping mall or any other means of entertainment in this small town. The streets are also not particularly congested. However, I feel it is improving day by day and becoming a potential hotspot as the number of annual visitors grows.

 • Shopping mall (n): trung tâm đô thị mua sắm 
 • Means of entertainment: phương tiện phục vụ giải trí 
 • Day by day: từng ngày 
 • Hotspot (n) địa điểm thu hút 

Đề thi và bài mẫu IELTS Speaking Hometown, Accommodation, Where you live  part 2

Describe a person’s home you liked but wo–uld not want to live. You should say:

 • Where it is
 • How it looks like
 • Why you visited it

And explain why you wouldn’t like to live it

A couple of weeks ago, I got an invitation to a birthday party from a friend named Thơ. We’ve just known each other for a little while, but we have a lot in common that we’re gradually becoming closer. Her birthday was approaching, so she asked me to come over for a visit. Her place is not far away from mine, around 2km from the city center. She lives with her family in a four-storey house. The house has a yellow lick of paint from the outside, which reminds me of French architecture back in the colonial days

So my first impression was that her family was sort of traditional and by the book.  Entering the house, I was taken aback by the interior design. The house, from what I remember, was  fully refurbished with all the mod cons, all of which were monitored automatically. On the first floor, there was a vast living room with many family pictures and colorful decorations. The atmosphere it gave off was rather formal that I guessed it must be the place where they often wine and dine guests to discuss business matters. On the second floor lay her parents’ room and a closet. Up another flight of stairs was her room on the third floor, which contrasted sharply with other rooms in the house. It had floral wallpaper and artistic posters of her favorite music bands. 

Overall, Thơ’s house is a typical warm & cozy place to live, especially if you love a spacious living space. However, if I were offered the chance, I wouldn’t want to live here, as I find the prospect of living in a multi-storey house quite tiring. I felt a shiver, thinking about how many hours it would take me to climb and down the stairs cleaning the rooms every day. I would rather live in a small apartment with every room staying on the same floor. I’ve got a tightly packed schedule at work, and when I’m home, I just want to relax. Maybe ten to twenty years down the road, once I’m settled down with a family of my own, I might change my mind and want to climb the property ladder. Who knows? 

 • Have a lot in common (v): có nhiều điểm chung
 • Approach (v): (sự kiện) đang đến gần
 • Come over (v): tới chơi
 • A four-storey house (n): một ngôi nhà bốn tầng
 • Lick of paint (n): lớp sơn
 • Colonial days (n): thời kì thuộc địa
 • By the book: tuân theo luật lệ
 • (be) taken aback by (v): bị ngạc nhiên bởi cái gì đó
 • Interior design (n): nội thất bên trong
 •  (be) fully refurbished (v): được trang bị đầy đủ
 •  All the mod cons: đầy đủ tiện nghi 
 •  Give off (v): tỏa ra
 •  Wine and dine (v): thết đãi 
 •  Flight of stairs (n): nhịp cầu thang

My hometown is Hanoi, the Vietnamese capital. The city, which lies in the south of Vietnam, is the epicenter of the country’s politics and culture. What makes Hanoi so special to me is that it has four distinct seasons. Summer in Hanoi is super sticky due to Vietnam’s tropical climate, but there is a cold fall, which is also my favorite season.

At this time of year, I frequently get around late at night to catch a whiff of the aromatic scent of milk blossoms that has spread throughout the sky thanks to the breeze. However, not everyone likes it; some may find the aroma overwhelming. Hanoi is, in my opinion, one of the most well-known tourist destinations in Vietnam.

Visitors should take a tour of Hoa Lo jail, which has treaties and prisoner figures on display, or head to Huu Tiep lake to observe the remnants of the B-52 Stratofortress, then visit Ngoc Ha flower hamlet. Another pastime that visitors should try is crossing the street without using traffic lights. I understand that doing so is a little eccentric, but Vietnam has a culture of chaotic traffic.

Nonetheless, because it is highly dangerous, I urge that travelers do this under the supervision of a native. If you ask me if Hanoi is a good place to live, I’ll give you a long list of reasons. Sure, living costs are exorbitant, but amenities ranging from health care to entertainment are quick and convenient.

 • Sticky (adj): nồm
 • Get around: du lịch
 • Aromatic (adj): thơm
 • Scent = fragrance (n): mùi hương
 • Breeze (n): gió nhẹ 
 • Treaty (n): hiệp ước
 • Remnant (n): tàn dư
 • Eccentric (adj): kỳ lạ
 • Native (n): người bản địa
 • Exorbitant (adj): đắt đỏ

Đề thi và bài mẫu IELTS Speaking Hometown, Accommodation, Where you live  part 3

Affianados and coworkers rarely visit each other’s homes, but relatives and best friends do, because we Vietnamese see it as a method to strengthen family and friendship bonds. In reality, it’s a fantastic method for relatives to connect on a deeper level, particularly at bonding occasions like Tet Holiday. Also, close friends frequently have meet-ups for catching up or simply chilling together and having a nice time. If I’m welcomed to someone’s home, I know that they value me as an important part of their lives.

 • strengthen the bond (v): thắt chặt mối quan hệ
 • connect on a deeper level (v): kết nối sâu hơn
 • Meet-ups (n): các cuộc gặp mặt
 • Catching-up (n): buổi trò chuyện
 • Chill together (v): thư giãn cùng nhau

People would surely buy gifts for a housewarming party if the house was recently-bought, ranging from household appliances such as saucepans and microwaves to food such as fruits or chocolates. On other more casual events, such as weekend get-togethers, people would usually cook a meal together and talk about what’s going on in their lives. Moms and dads would talk about their kids, and the kids would come up with some amusing activities to spice the meeting up 

 • Recently-bought (a): mới mua gần đây
 • A housewarming party (n): một bữa tiệc tân gia
 • household appliances (n): dụng cụ gia đình
 • Get-togethers (n): buổi tụ tập
 • Go on (v): diễn ra
 • Come up with (v): nảy ra
 • Spice sth up (v): tạo thêm niềm vui cho cái gì

There are a number of striking differences between the two. To begin with, living in cities fares better than living in the countryside. The city offers a wide range of modern amenities such as public transportation, well-maintained infrastructure, and welfare services such as international schools and first-class hospitals. These amenities are not exclusive to city dwellers; country dwellers have access to them as well, albeit not to the same level. However, this does not imply that living in rural areas is a disadvantage. I believe country living would be less competitive than city life. People are not required to labor all around the world.

 • striking differences (n): sự khác biệt lớn
 • fares better than (v): chiếm ưu thế hơn cái gì
 • Well-maintained (a): được bảo trì tốt
 • welfare services (n): các dịch vụ cộng đồng
 • First-class (a): hàng đầu
 • Exclusive (a): độc quyền

Những lưu ý khi làm IELTS Speaking Hometown, Accommodation, Where you live

Khi làm các câu hỏi IELTS Speaking Hometown, Accommodation, Where you live , các bạn cần chú ý một số điểm sau:

 • Thay vì học thuộc và cố gắng nhớ các từ vựng đơn lẻ, các bạn hãy cố gắng học theo cụm từ. Ví dụ, với IELTS Speaking chủ đề Hometown, Accommodation, Where you live:
 • Thay vì chỉ biết từ bond (n) có nghĩa là mối quan hệ, bạn nên học theo cụm từ “strengthen the bonds” – gắn kết, thắt chặt các mối quan hệ.
 • Các bạn có thể tham khảo chuyên mục Ứng dụng Collocation vào Speaking để có thể cải thiện vốn từ vựng của mình với các chủ đề.
 • Ngoài ra, khi học từ vựng, việc lấy ví dụ đi kèm hoặc kết hợp ý nghĩa cụm từ trong bối cảnh giao tiếp nhất định sẽ làm cho các bạn ghi nhớ được các cụm từ lâu hơn. 

IELTS Speaking Hometown, Accommodation, Where you live: Bài mẫu và Lưu ýPhương pháp học này hẳn không còn xa lạ với nhiều bạn.Với những bạn chưa biết thì đây là phương pháp có thể giúp các bạn ghi nhớ các cụm từ hiệu quả và hiểu rõ bối cảnh sử dụng. Do vậy, khả năng vận dụng từ vựng của các bạn sẽ ngày càng được nâng cao hơn bao giờ hết 

Cũng ngay tại IZONE, các bạn có thể tham khảo những khóa học được chính IZONE thiết kế, tổ chức và giảng dạy, từ những khóa Sơ sinh dành cho những ai bắt đầu với môn tiếng Anh từ con số 0, cần bổ sung nguồn từ vựng Bị động (Passive Vocabulary) càng nhiều càng tốt, cho đến tận khóa Chuyên sâu, cho những thí sinh với mục tiêu số điểm 7.0 và cao hơn, tập trung vào việc luyện tập sử dụng và biến đổi passive vocab trở thành active vocabulary, giúp các bạn sử dụng mọi từ vựng mình đã học một cành thành thục trong bài IELTS Speaking và Writing. Mọi thông tin của các khóa học, các bạn có thể tham khảo trên Website của IZONE.

Hy vọng với những lưu ý và các mẫu câu hỏi, câu trả lời cho chủ đề IELTS Speaking Hometown, Accommodation, Where you live trong bài viết này đã giúp bạn ôn luyện cho kỳ thi sắp tới.