IELTS Speaking History: Hướng dẫn cách làm kèm bài mẫu

IELTS Speaking History: Hướng dẫn làm bài chi tiết và bài mẫu

Với chủ đề IELTS Speaking History phải làm thế nào để đạt được điểm cao? Hãy cùng IZONE tìm hiểu chi tiết ngay trong bài viết dưới đây nhé.

Hướng dẫn làm bài IELTS Speaking History

Các sự kiện lịch sử, các ngày tháng lịch sử, môn học lịch sử, lịch sử đất nước, thế giới, bảo tàng … Đây là một số nội dung bạn sẽ gặp phải trong một bài thi IELTS Speaking mang chủ đề History – Lịch sử. 

Liệu nếu không có nhiều kiến thức về lịch sử mà trúng phải đề mang chủ đề này, mình chẳng phải quá đen sao? Vậy phải làm thế nào bây giờ? Chúng ta sẽ cần những kiến thức gì để hoàn thành tốt chủ đề này?

Đầu tiên, một bài Speaking với 3 phần, cụ thể là Part 1 và Part 2, 3. Chúng ta chia ra như vậy bởi vì, khả năng cao là nếu chủ đề bạn được hỏi trong Part 1 sẽ không liên quan tới chủ đề bạn được hỏi trong hai phần chung chủ đề là Part 2 và 3. Vậy, chúng ta sẽ tiếp cận chủ đề Lịch sử này qua 2 cách.ielts speaking history

Speaking Part 1: History

Phần 1 tập trung vào những câu hỏi liên hệ bản thân. Ví dụ như:

  1. Do you like to learn about history?
  2. What historical event do you find interesting?
  3. How did you learn about history when you were a child?

Với câu hỏi số 1:

Chúng ta trả lời đúng với cảm xúc của bản thân, chúng ta có thích hay không? Điều gì về lịch sử làm ta hứng thú/không hứng thú? Nếu có thể, thì hãy đưa ra thêm thông tin, hoặc lý do giải thích cho câu trả lời của mình.

Ví dụ:

  • I’m not interested in anything related to History. I’m not really good at History so I don’t remember anything about it. 
  • History has never really been my thing/my cup of tea. But if I have to say, I like learning about the wars in Vietnam the most. Learning about my own country’s history of wars, both the heroic and tragic part of it, is very interesting to me.
Tương tự với câu hỏi số 2, và số 3:
  • Nếu bạn không biết thì hãy tự tin trả lời mình không biết, và nếu có thể, hãy đưa ra thêm thông tin, hoặc lý do giải thích cho câu trả lời của bản thân

Ví dụ:

  • Well, I don’t think I’m quite equipped for this question since History has never been my forte. But the first thing that came to my mind from my History lessons was the Independence Day, or Liberation Days of countries around the world. Every nation has a day where they celebrate the emancipation of their country from colonizers and invaders, which was and still is really interesting to me.

Speaking Part 2 & 3: History

Với phần 2 và 3, các bạn có thể sẽ được yêu cầu giải thích nhiều hơn và dài hơn về một chủ đề, trong trường hợp này sẽ là về Lịch sử.

IZONE đã có một bài viết giới thiệu cho bạn những điều cần lưu ý để đạt được điểm cao nhất trong bài Speaking Part 2

Nhưng trong trường hợp bạn gặp khó khăn bởi một chủ đề không nằm trong phạm vi hiểu biết của mình, thì bạn nên nhớ tới slogan K.I.S.S – Keep it simple, stupid, và càng phải tập trung hơn vào 1 phút chuẩn bị của chúng ta để có được một dàn bài.

Tại sao chúng ta phải Keep it simple, chẳng phải trong phần thi chúng ta phải thể hiện những từ vựng hay nhất, những cấu trúc ngữ pháp, linking word hay nhất mình đã mất bao thời gian để học được? Chúng ta chỉ có thể tận dụng mọi kiến thức đã học khi ta tự tin có thể sử dụng chúng cho một bài nói hoàn chỉnh, trôi chảy, và có đủ ý.

Với một chủ đề mà ta không chắc chắn, không có quá nhiều hiểu biết và có khả năng bị ậm ừ nhiều, hoặc quá ít ý để nói đủ 2 phút, sẽ tốt hơn nhiều nếu thí sinh không làm phức tạp bài nói hơn bằng những cấu trúc nâng cao mà không có ý để áp dụng có một dàn bài với cấu trúc tốt.

Một số lưu ý:

  • Sử dụng đúng thì, và thì phù hợp. (Phân biệt và sử dụng đúng các thì có thể có khi nói về Lịch sử như quá khứ, quá khứ hoàn thành, quá khứ tiếp diễn, hiện tại hoàn thành, hiện tại, ….)
  •  Có một mở bài tốt. Một mở bài tốt tạo ra sự tự tin, chắc chắn về những ý mình sẽ nói tiếp theo, tạo sự trôi chảy.
  • Không nói quá lạc đề. Nếu bạn có một đề bài trên cue card, cho dù là khó nhưng bạn nên tối thiểu phải làm được đúng yêu cầu của đề bài trước khi mở rộng bài nói bằng nội dung off-topic.

Việc luyện tập là điều cần thiết phải có để thí sinh làm quen được với nhiều chủ đề nhất có thể, và có được ít nhất phản xạ ghi nhớ lại kiến thức về bất cứ chủ đề nào đã học.

Tại IZONE, các học viên sẽ được hướng dẫn luyện tập để dẫn dắt vào việc thực hiện một bài nói hoàn chỉnh, từ việc chuẩn bị từ vựng, ngữ pháp, cấu trúc trả lời, phát triển ý.

Và cụ thể hơn, tại Khóa 4 – 5, các bạn sẽ được luyện tập Nói trong TẤT CẢ các buổi học, với thời lượng ít nhất là 30 phút. Việc luyện tập này sẽ tạo phản xạ nói, đồng thời còn nhận được phản hồi từ giáo viên giúp bạn sửa những khuyết điểm còn có.

Tổng hợp từ vựng chủ đề History – IELTS Speaking History

IELTS SPEAKING HISTORY

Một số từ vựng liên quan đến lịch sử

Từ vựngNghĩaVí dụ
Relic (n)Di tíchOur country has many historical relics
Citadel (n)Thành trìHue Citadel is one of the great historical sites of Vietnam
Historical figures (n)Nhân vật lịch sửPhan Bội Châu was an important historical figure in Vietnam
Resistance (n)Kháng chiếnThe Southern resistance was fierce
Foreign invaders (n)Giặc ngoại xâmVietnam was so used to foreign invaders
Sovereignty (n)Chủ quyềnOur sea sovereignty must be defended
Patriotism (n)Lòng yêu nướcPatriotism is what fueled our soldiers
Memorial (n)Đài tưởng niệmThe Vietnam War Memorial was erected across the Ba Dinh Square
Honor (n)Tôn vinhWe honor our fallen soldiers today
Valuable tradition (n)Truyền thống quý báuVietnamese fight hard to uphold our valuable traditions
Preserve (v)Lưu giữVietnamese fight hard to preserve our valuable traditions
Origin (n)Cội nguồnThe story of Au Co Lac Long Quan describes the origin of mankind
Victorious past (n)Quá khứ hào hùngVietnamese are proud of our victorious past
Ancestors (n)Tổ tiênWe honor our ancestors every month
Colonization (n)Sự thuộc địa hóaColonization was a major problems for Africa, South America and Asia
Independence (n)Độc lậpNational independence was fought for with the sacrifice of our forefathers
Period of history 333 Giai đoạn lịch sửWe went through many dark periods of history
Well-armed (adj)Trang bị vũ khí tối tânOur army wasn’t well-armed at all
Defeat (v)Đánh bạiThe British were defeated on their own territory
Pay tribute to (v)Tưởng nhớThis memorial is to pay tribute to the fallen soldiers on Omaha Beach
Sacrifice (v)Hy sinhThey sacrificed for our freedom
Domination (n)Sự đô hộWe were under the French Domination for decades
Dynasty (n)Triều đạiThe Ly Dynasty dominated for 200 years
August Revolution (n)Cách mạng tháng 8The August Revolution was a turning point in the war
Overthrow (v)Sự lật đổThe French overthrew their old monarch
LiberateGiải phóngEthiopia was liberated from Italy in 1947

Tổng hợp đề thi và bài mẫu IELTS Speaking History

Nhằm giúp các bạn có thể tự tin hoàn thành tốt phần thi IELTS Speaking History, IZONE sẽ tổng hợp một số câu hỏi liên quan đến topic này cũng bài mẫu trả lời hay nhất.

Đề thi và bài mẫu IELTS Speaking History part 1

1. Do you like history?

Answer – Oh yes, definitely. History has always been one of my fascinations that inspired me to research my own culture and traditions. Not only that, furthering my knowledge of world history helps me develop a better understanding of the world I’m living in right now

2. Do you think you can really learn history from films or TV programs?

I think you can, but it’s not really worth it. What I mean by that is, a lot of TV shows and movies, aside from documentaries, aim to have an entertainment purpose and value, and so not a lot of thoughts are put into accurate historical representation. And so, as long as you can distinguish between what is scripted for the screens and what actually happened, you can be both entertained by historical shows and be introduced to new information to look into later on.

3. When was the last time you read a book about history?

It was a long time ago. If I recall correctly, it was a book about Vietnam in the late 1800s. It described the transition period of Vietnam in which Vietnam were sandwiched between the old feudal system influenced by China and the struggle against colonial French domination.

Đề thi và bài mẫu IELTS Speaking History part 2

Describe a historical event
You should say:
what event it is
when it happened
who or what was involved in it
and explain why you think it is an important historical event

To be entirely honest, I’ve never been a big fan of history. Partly because my history classes in high school were incredibly boring. However, there was one historical event that made a lasting impression on me. That was Reunification Day, which took place on April 30th, 1975.

After North Vietnamese forces successfully overran numerous provinces in the Central Highlands and near Saigon, the Politburo in Hanoi issued an order to launch the “Ho Chi Minh Campaign,” the final attack on Saigon. By April 27, North Vietnamese troops led by General Van Tien Dung had seized key facilities and strategic points around Saigon. They made their way into downtown Saigon at dawn on April 30 and encountered little resistance. A column of North Vietnamese army tanks crashed through the gate of the Presidential Palace around noon, forcing the Saigon government to surrender unconditionally. Vietnam’s flag was raised over the Presidential Palace at half past eleven, signaling the end of the historic “Ho Chi Minh campaign.”

This event is a remarkable one in Vietnamese history because it marked the conclusion of the Vietnam War, which lasted more than two decades and claimed the lives of millions of Vietnamese people.

Đề thi và bài mẫu IELTS Speaking History part 3

1. What do you think we can learn by studying events of the past?

I believe that studying history can teach us a lot. Individuals learn from their mistakes, and societies can learn from previous governments’ or leaders’ mistakes. According to what I’ve read in the papers, many economists are looking back to the Great Depression, which occurred around 80 years ago, to understand the financial crisis that is currently affecting many countries around the world. Even if we don’t always learn from our mistakes, I think history is fascinating because it teaches us about who we are and where we came from.

2. What important events do you think might take place in the future?

It’s extremely difficult to predict what will happen in the future; most major historical events would have been impossible to predict. For example, I doubt anyone living 100 years ago could have predicted that humans would one day walk on the moon! If I had to guess what might happen in the future, I’d like to believe that scientists will discover cures for diseases like cancer and that we will all live longer lives.

3. What do you think will happen to historic places or buildings in the future? Why?

I’ve never given it much thought, but I believe that marketable places will always be protected; as long as tourism generates a profit, they will be protected and advertised. However, there are many buildings and places that do not have enough fame and thus do not attract as much attention. With the growth of cities, these types of places are at risk of being demolished to make way for new developments.

Trên đây là những hướng dẫn chi tiết giúp bạn có thể tự tin chinh phục bài thi IELTS Speaking History hiệu quả. Hy vọng bài viết mang lại cho bạn những thông tin hữu ích. Theo dõi IZONE để cập nhật thêm nhiều kiến thức hữu ích, ôn luyện IELTS hiệu quả hơn nhé. Chúc bạn thành công.